Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Contact |

Eenmalige huurverlaging per 1 mei 2021

Huurders van een sociale huurwoning met een laag inkomen en (te) hoge huurprijs hebben in 2021 recht op een eenmalige huurverlaging. Dat heeft de overheid bepaald.

Dit geldt niet voor alle huurders. De meeste huurders in een sociale huurwoning betalen een huurprijs die al past bij hun inkomen. Daar houden wij bij het toewijzen van woningen al rekening mee.

Huurders waar het wel voor geldt ontvangen voor 1 april 2021 een huurverlagingsvoorstel van ons. Daar hoeft u zelf niets voor te doen.

Wij leggen graag aan u uit hoe het in zijn werk gaat:

Heeft u recht op een eenmalige huurverlaging?
Dit hangt af van een paar dingen: uw huurprijs, de grootte van uw huishouden en het gezamenlijk inkomen van uw huishouden (inkomen van inwonende kinderen tot 27 jaar telt niet mee).

In onderstaand overzicht, staan de voorwaarden voor een eenmalige huurverlaging. Het gaat hier om de netto huurprijs. Dit is de huur zonder bijkomende kosten zoals de servicekosten en vergoedingen.

Voldoet u aan de voorwaarden? Dan ontvangt u voor 1 april automatisch een brief van ons met een huurverlagingsvoorstel. Daar hoeft u zelf niets voor te doen.

Voor deze huurders gaat de huurverlaging per 1 mei 2021 in en zij krijgen per 1 juli 2021 ook geen huurverhoging.

De eenmalige huurverlaging kan gevolgen hebben voor de hoogte van de huurtoeslag. Wilt u weten of dit zo is? Maak dan een proefberekening op de website van de Belastingdienst: www.belastingdienst.nl/rekenhulp/toeslagen

Uitwisseling Belastingdienst
Woningstichting Tubbergen vraagt bij de Belastingdienst huurdersgegevens op van alle sociale huurwoningen met een huurprijs hoger dan  € 633,25. Wij ontvangen enkel het bericht of uw (gezamenlijk) inkomen voldoet aan de voorwaarden en met hoeveel personen u in huis woont (huishoudengrootte). De Belastingdienst geeft niet aan ons door wat uw exacte inkomen is.

U ontvangt een brief van de Belastingdienst als de Belastingdienst informatie aan ons verstrekt. Van ons ontvangt u voor april 2021 een brief met daarin het voorstel tot huurverlaging. U hoeft dus zelf niets te doen.

Hebt u voor 1 april geen brief van ons ontvangen?
Dan komt u op basis van de huidige huurprijs en/of de gegevens van de Belastingdienst niet in aanmerking voor een eenmalige huurverlaging. Bijvoorbeeld omdat uw netto huurprijs al lager is dan de netto huur die in de voorwaarden staat (zie overzicht). Of misschien is volgens de Belastingdienst uw (gezamenlijk) inkomen te hoog.

Zit uw (gezamenlijk) inkomen al minimaal 6 maanden onder de voor u geldende inkomensgrens en uw huur boven de voor u geldende huurgrens? Dan kunt u zelf een eenmalige huurverlaging bij ons aanvragen.

Meer weten? Kijk eens op de website van:

RijksoverheidAedesWoonbond