Ga naar de inhoud
Overlast

We wonen met best veel mensen dichtbij elkaar. Dan hoort u weleens wat, staat er soms een afvalbak langer dan gewenst voor uw deur. Veel dingen zijn lastig. Gelukkig gaat het vaak om situaties die kort duren. Bijvoorbeeld als de buren besluiten de schilderijen op te hangen en gaten te boren. Of als buren een feestje geven en de muziek net iets te hard gaat en de mensen hard praten. Zolang dit tijdelijk is en niet iedere dag, is het prima.

Informeren
Houd rekening met elkaar. Informeer elkaar wanneer u tijdelijk voor overlast zorgt. Bijvoorbeeld als u gaat klussen, de tuin gaat snoeien, een feestje geeft of iets anders dat tijdelijk voor een wat andere situatie zorgt. Door elkaar te informeren, ontstaat er begrip. 

Overlast
Overlast is er in vele soorten en maten. En vaak is het lastig vast te stellen dat iets overlast is. Een lawaaiige brommer die door de straat rijdt, is tijdelijk. Als in uw buurt harde muziek klinkt, blijft u daar last van houden totdat de veroorzaker de volumeknop heeft gevonden. De een ergert zich sneller dan de ander. En het maakt ook nog uit of u de veroorzaker van overlast wel of niet kent. Overlast is vervelend en heeft invloed op uw woongenot.

Leer uw buren kennen
Kent u uw buren? Heeft u ze al een keer gesproken? Een goed contact met uw buren vermindert het gevoel van overlast. Hoe? Doordat u elkaar kent, houdt u rekening met elkaar. Bovendien gaat u makkelijker met elkaar in gesprek, omdat u elkaar al kent. Ook weet u dan bijvoorbeeld hoe de situatie bij iemand thuis is. Woont iemand alleen, zijn er kinderen of dieren in huis? 

Niet met opzet
Iedereen leeft op zijn/haar eigen manier. Dat is prima. Toch kan er onbewust gedrag ontstaan waar anderen last van hebben. En de veroorzaker heeft het niet altijd in de gaten. Vaak gaat het om hard dichtslaande deuren, (harde) geluiden van radio of televisie, overlast van huisdieren, geluiden van huishoudelijke apparaten, spelende kinderen, etc. Leefgeluiden die erbij horen en waarvan we ons vaak niet bewust zijn hoe de buren dit ervaren.

1

Ga eerst zelf met uw buren in gesprek

Misschien weten uw buren helemaal niet dat u last hebt van hem of haar. Vaak ontstaat overlast ook niet uit kwade bedoelingen. Bespreek de situatie daarom eerst met uw buren.

 

2

Buurtbemiddeling

Komt u er met uw buren niet uit? Dan kunt u Buurtbemiddeling Tubbergen om hulp vragen. Zij geven u advies en kunnen vrijwilligers inzetten voor een bemiddelingsgesprek. U kunt zelf contact opnemen met Buurtbemiddeling. U kunt ook eerst met ons overleggen.

 

3

Overlast melden

Soms zijn situaties zo hoog opgelopen dat ook buurtbemiddeling het niet kan oplossen. U kunt hierbij denken aan ernstig vervuilde woningen, overlast door alcohol of drugs, herhaaldelijke geluidsoverlast in de nachtelijke uren en intimidatie en bedreiging van buren.

In ernstige situaties: bel de politie. Zij kunnen bij waargenomen overlast een proces verbaal opmaken. Meld de overlast hier online bij ons. Let op: anonieme meldingen nemen wij niet in behandeling.

Op deze website vindt u ook meer informatie over hoe u omgaat met problemen met uw buren. 

Let op: is er iets stuk in uw woning? Dan geeft u een reparatieverzoek aan ons door. Hoe u dit doet, leest u hier. 

Overlast melden
Geef ons de naam door als u deze weet.
Weet u het adres (straat en huisnummer) van de overlastgever, vult u dit hier dan in.
Kies een datum in het verleden